herbata dla gastronomii

Herbata dla gastronomii, a herbata zwykła

Poranna, popołudniowa albo do kolacji – bez względu na porę dnia herbata jest bardzo ważnym elementem diety każdego człowieka. Potrafi rozgrzać w chłodny dzień, wspomóc organizm podczas przeziębia, a także towarzyszyć w trakcie ważnych spotkań. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z różnic pomiędzy czymś takim jak herbata dla gastronomii a tą przeznaczoną do picia w domu.

Herbaty świata

Każdy człowiek ma inne preferencje, niektórym bardziej smakuje herbata zielona innym owocowa. W domowym zaciszu można ograniczyć się tylko do lubianych przez rodzinę rodzajów. Prowadząc jednak gastronomię, trzeba liczyć się z gustem wszystkich klientów, dlatego ważną rolę w produktach przeznaczonych dla gastronomii odgrywa szeroki wybór, gdzie każdy klient znajdzie coś dla siebie. Należy pamiętać przy tym o kwestiach wizerunkowych i estetycznych. W związku z tym, dobrym rozwiązaniem jest specjalny zestaw herbat. Różnorodność smaków dostępnych w takim zestawie pozwoli zaspokoić potrzeby wielu klientów. Dodatkowym atutem jest także spójność wizerunkowa i elegancki sposób ekspozycji. Przykładem takiej kolekcji mogą być oferowane herbaty świata prezentowane w gustownym pudełku. W przypadku naparów wybieranych do domu ich opakowanie jest raczej kwestią drugoplanową.

Herbata w lokalu gastronomicznym

Prowadząc również lokal gastronomiczny lub hotel poza kwestiami wizerunkowymi należy przestrzegać restrykcyjnych przepisów sanitarnych. Dlatego, chociażby earl grey wystawiony w puszcze, do której każdy miałby swobodny dostęp może budzić pewne wątpliwości w kwestiach zachowania odpowiedniej higieny. Dobrym rozwiązaniem tego problemu są gotowe mieszanki zapakowane w saszetki. Ograniczają one bezpośrednią styczność produktu spożywczego z otoczeniem, pozwalając przy tym na swobodne wybieranie ulubionego rodzaju. Oczywiście w domu również należy dbać o te kwestie i np. swoje najlepsze herbaty przechowywać w specjalnych pojemnikach w suchych miejscach, aby nie straciły wyjątkowego aromatu i nie nasiąknęły wilgocią, jednak jest już to kwestia indywidualna każdego człowieka.

Różnice pomiędzy herbatą domową, a tą dla gastronomii

Podsumowując, jest kilka istotnych różnic pomiędzy zakupem herbaty do domowej konsumpcji a do lokalów gastronomicznych. Przede wszystkim istotną rolę odgrywa higiena i przestrzeganie jej zasad ściśle uregulowanych odpowiednimi przepisami. Po drugie szeroki wybór, który przyciągnie klientów i umożliwi każdemu wybranie ulubionej mieszanki oraz ostatnie, ale równie mocno ważne – kwestie ekspozycji i dbania o odpowiedni wizerunek oraz estetykę miejsca.